تورم مواد غذایی در اروپا/کدام کشورها بیشترین ضربه را دیدند؟
[ad_1]
به نقل از خبررسان، تورم در منطقه یورو از زمان اوج خود یعنی ۱۰.۶ درصد (۱۱.۵ درصد در اتحادیه اروپا) در اکتبر ۲۰۲۲ به ۲.۹ درصد (۳.۶ درصد در اتحادیه اروپا) در اکتبر سال جاری افت یافته است.
با این حال، تورم مواد غذایی سرسختانه بالاست چون مصرفکنندگان هم چنان با بحران هزینه زندگی دست و پنجه نرم میکنند.
برای مثال، تورم واقعی مواد غذایی، که نرخ تورم مواد غذایی منهای تورم کلی است، در اکتبر ۲۰۲۳ در منطقه یورو ۴.۶ درصد می بود که سختی بسیاری را بر خانوارهای کمدرآمد داخل کرد.
در سال ۲۰۲۲، نرخ تورم در اتحادیه اروپا افزایش یافت و به سطوحی رسید که در چهار دهه قبل مشاهده نشده می بود. بین سالهای ۱۹۹۷ تا اواخر سال ۲۰۲۱، بیشترین نرخ تورم سالانه بلوک ۴.۴ درصد می بود که در جولای ۲۰۰۸ ثبت شد.
نرخ تورم سالانه مواد غذایی و نوشیدنیهای غیر الکلی نیز روال شبیهی را جستوجو کرد و در مارس ۲۰۲۳ به اوج ۱۹.۲ درصد رسید.
با این حال، شکاف بین نرخ تورم کلی و مواد غذایی و نوشیدنیهای غیر الکلی هیچ زمان به اندازه ۱۲ ماه قبل نبوده است.
از سال ۱۹۹۷، اولین سال انتشار کردن دادههای یورواستات، نرخ تورم واقعی مواد غذایی (شامل نوشیدنیهای غیرالکلی) تا اواسط سال ۲۰۲۲ در اتحادیه اروپا از ۳.۵ درصد تجاوز نکرده است. با رسیدن به ۳.۹ درصد در آگوست ۲۰۲۲، در مارس ۲۰۲۳ به ۱۰.۹ درصد رسید.

تورم مواد غذایی در اکثر کشورها بالاتر از تورم کلی
در اکتبر ۲۰۲۳، تورم سالانه مواد غذایی و نوشیدنیهای غیرالکلی از تورم کلی در ۳۳ سرزمین از ۳۷ سرزمین اروپا زیاد تر شد.
نرخ تورم واقعی سالانه مواد غذایی از منفی۵.۷ درصد در چک تا ۱۰.۹ درصد در بلژیک، در بین کشورهای اتحادیه اروپا متغیر می بود. بعد از بلژیک، هلند (۸.۸ درصد)، یونان (۶.۶ درصد) و اسپانیا (۵.۹ درصد) قرار دارند.
بعد از چک، مجارستان (منفی۱.۶ درصد) و رومانی (منفی۰.۵ درصد) کمترین نرخ تورم واقعی مواد غذایی را در اتحادیه اروپا داشتند.

با نگاهی به چهار سرزمین پرجمعیت اتحادیه اروپا نرخ تورم واقعی مواد غذایی در آلمان (۳.۷ درصد) و فرانسه (۳.۵ درصد) کمتر از میانگین اتحادیه اروپا می بود، اما در اسپانیا (۵.۹ درصد) و ایتالیا (۴.۹ درصد) بالاتر از میانگین اتحادیه اروپا می بود.
با احتساب منطقه تجارت آزاد اروپا (EFTA)، بریتانیا و ترکیه (۱۱.۰ درصد) بیشترین نرخ تورم واقعی مواد غذایی را ثبت کرد.
همانطور که در نقشه زیر مشاهده میبشود، رقم های تورم واقعی مواد غذایی نشاندهنده شکاف قوی بین مناطق گوناگون اروپا، همانند ایالتهای غربی، شمالی، جنوبی و شرقی نیست.

با نگاهی به نرخ تورم مواد غذایی و نوشیدنیهای غیرالکلی در اتحادیه اروپا، این رقم های از ۳.۷ درصد در دانمارک تا ۱۰.۴ درصد در یونان در اکتبر ۲۰۲۳ متغیر می بود. میانگین اتحادیه اروپا ۷.۶ درصد می بود. این اولین نرخ تک رقمی از می ۲۰۲۲ می بود.
نرخ تورم سالانه مواد غذایی در ۱۴ سرزمین عضو اتحادیه اروپا از جمله یونان، بلژیک، اسپانیا و فرانسه بالای ۷.۵ درصد می بود.
ترکیه، از نظر تورم مواد غذایی، تورم ۷۲.۵ درصدی را ثبت کرد.
کدام کشورها بیشترین هزینه مواد غذایی را دارند؟
خانوارها بسته به سطح درآمد، عادات فرهنگی و موقعیت جغرافیایی الگوهای مصرف متغیری دارند.
این الگوها با مخارج مصرفی خانوارها سنجیده خواهد شد، یعنی آنچه مردم برای کالاها و خدمات خرج میکنند تا نیازها و خواسته های خود را برآورده کنند.
این به هرگونه هزینهای اطلاق میبشود که توسط فردی که به تنهایی زندگی میکند یا توسط گروهی از افراد که در محل اقامت مشترک و با هزینههای مشترک خانگی زندگی میکنند، انجام میبشود.
با احتساب کشورهای نامزد اتحادیه اروپا، آنها بیشترین سهم را در هزینه مواد غذایی با ۴۳.۶ درصد در آلبانی، ۳۲.۲ درصد در بوسنی و هرزگوین، ۳۰.۶ درصد در مقدونیه شمالی و ۲۷.۲ درصد در مونتهنگرو داشتهاند.
تورم واقعی مواد غذایی در این کشورها که سهم هزینههای خانوار برای غذا زیاد تر است، زیاد مهم است. خانوارهای کم درآمد برای کنار آمدن با بحران ناشی از هزینه زندگی در تلاش می باشند.
[ad_2]
منبع