چند مسئله به بهانه دیدار دبیرکل نهاد با تشکل های صنفی نشر_خبررسان

به گزارش خبررسان
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبررسان از تنسیم، نهاد کتابخانههای عمومی سرزمین این روزها مشغول دیدارهایی با نهادهای صنفی نشر است، اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان، ناشران کتابهای آموزشی و دانشگاهی.
از مفاد آنچه که در این جلسات نقل شده فعلاً گزارشی بیرون نیامده است، تنها اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در گزارشی در کانال خبررسانی خود آورده است:
«در این دیدار صمیمانه سرکار خانم نظربلند موارد درخواستی نهاد از اتحادیه را به شرح زیر خبرداد:
- همکاری ناشران عضو اتحادیه با نهاد کتابخانههای عمومی در عرصه گسترشٔ منبع های دیجیتال.
- همکاری اتحادیه و صنف در عرصه خرید کتاب و نحوه سفارشات کتاب برای کتابخانه ها
- نظرات، مطرحها و پیشنهادات اجرایی اتحادیه در همه عرصهها از جمله راههای سوق دادن فرزندان برای تشویق اولیا به کتابخوانی
در این نشست هیات مدیره به اختصار موارد زیر را خواستار شد:
- وجود نمایندگان صنف در کمیته انتخاب کتاب
- گزارش شفاف خرید کتاب به صنف
- جلوگیری از خرید کتاب ناشران کپی کار و برسی کیفی کتاب ها با منفعت گیری از توانایی و شناخت نمایندگان صنف
- خرید کتاب مطابق خواست مراجعان برای فعال تر شدن و به روز شدن کتابخانهها
- افزایش بودجه نهاد برای خرید کتاب
این که نهاد کتابخانههای عمومی در همین ماههای نخست فعالیت مدیریت تازه به سراغ صنف نشر و مشورت با اهالی این حوزه رفته در نوع خود حائز اهمیت و قابل ستایش است، اما باید چند مسئله را نیز مورد نظر قرار داد:
اول این که صنعت نشر ایران دارای چندین تشکل صنفی نشر است و هر تشکل اهداف و منافع خاصی را جستوجو میکند، وجود نمایندهای از هر تشکل در هیات خرید و انتخاب کتاب نهاد کتابخانههای عمومی در عین حال که میتواند مزایایی داشته باشد، از معایبی نیز برخوردار است که عرصهساز تامین منافع قشری از ناشران خواهد شد.
دوم این که لزوما همه ناشران سرزمین عضو اتحادیهها و تشکلهای صنفی نیستند، در نتیجه محدود کردن خرید منبع های در نهاد به نظرات نمایندگان تشکلهای گوناگون منافع این ناشران را زیر سوال خواهد برد.
سوم این که به نظر میرسد نهاد کتابخانههای عمومی سرزمین بیشتر از هر چیز نیازمند بودجه برای تامین منبع های است، بودجه جاری نهاد برای خرید کتاب و مجلات با دقت به تعداد کتابخانههای عمومی مناسب نیست.
مهدی رمضانی دبیرکل اسبق نهاد کتابخانههای عمومی در این باره حرف های می بود: «بودجه خرید ما در سال کمتر از ۵۰ میلیارد تومان است و همیشه در فهرستهای خرید عقبتر ایستادهایم. این نقد وجود دارد که تعداد کتاب خوب چندان زیاد نیست ولی ما همین تعداد را نیز نمیتوانیم تهیه کنیم.»
از نظر دیگر به نظر میرسد نهاد کتابخانههای عمومی سرزمین در یک تصمیم درست در نظر دارد به بازنگری در آییننامه خرید منبع های بپردازد، پیگیریهای خبرنگار تسنیم مشخص می کند که نهاد در شرف راه اندازی یک هیات انتخاب است، این که نمایندگانی از صنف عضو این هیات باشند یا خیر تا این مدت اشکار نیست، اما آنچه که اشکار است، این است که مطالبه عمومی جامعه نشر شفافیت در خرید است.
اگر قرار باشد، خرید کتاب و منبع های در کتابخانههای عمومی سرزمین بهروز شود، حداقل هر سال نهاد کتابخانههای عمومی سرزمین باید ۱۰۰ میلیارد تومان کتاب خریداری کند که یقیناً اکنون فاصله بسیاری با این رقم ایدهآل داریم.
نهاد کتابخانههای عمومی سرزمین بهجز سال ۱۴۰۰ تا ابتدای سال ۱۴۰۱ که زمان خوبی برای خرید کتاب اشکار کرد، هیچ سالی موقعیت و زمان خرید خوب منبع های را در سطح گسترده برای کتابخانهها نداشت.
به این علت قبل از هر چیز باید ابتدا تکلیف بودجه خرید را اشکار کرد، سپس با تعیین یک کارگروه کارشناسی متشکل از متخصصات حوزه عمل به شناسایی و معارفه کتابهایی کرد که امروز کتابخانههای عمومی به آن نیاز دارند.
انتهای مطلب/
دسته بندی مطالب
اقتصاد
منبع